На 27 и 28 май ще се проведе национално външно оценяване в края

...
На 27 и 28 май ще се проведе национално външно оценяване в края
Коментари Харесай

Четвъртокласници се явяват на Национално външно оценяване

На  27 и 28 май  ще се организира национално външно оценяване  в края на 4 клас  по български език и литература и по математика. Това оповестиха от пресцентъра на МОН.

В 1738 училища  ще има изпит,  като се чака да се явят към 55 000 възпитаници.

Ангажирани са  13 645 квестори.

Децата би трябвало да покажат наученото посредством решение на тест в границите на 60 минути. За учениците със специфични просветителни потребности времето за решаването на теста е 90 минути, т.е. с 30 минути повече. Изпитният вид е идентичен за всички възпитаници.

Решаването на теста допуска отбелязване на определен правилен отговор или записване на свободен отговор в обособена бланка.

Тестът по български език съдържа 21 задания, разпределени в 3 елементи. В първата има диктовка и 10 задания с избираем отговор, тест за четене и тестови задания и речева задача с креативен темперамент, изискваща свободен отговор. Втората част на теста се състои от текст за четене с схващане и до 10 задания към него – 4 задания с избираем отговори 6 със свободен отговор. Третата част на теста включва задача с креативен темперамент. Изисква се учениците да основат къс текст от 3 до 6 фрази благодарение на нагледна опора (в случая е серия от картини).

Тестът за НВО по математика в края на IV съдържа 25 тестови задания.

Оценките от националното външно оценяване в края на IV се показват в брой точки и се вписват в удостоверението за приключен начален стадий на главно обучение.

Изпитите за НВО в 4 клас стартират в 10 часа.

Преди започването на изпита учениците се настаняват в залата не по-късно от 9,45 часа.

Всеки възпитаник би трябвало да носи писалка, която написа с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – и чертожни принадлежности. Ученик с нарушено зрение носи и брайлова машина, брайлов екран, брайлови принадлежности за начертаване, техническо средство за увеличаване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Нека учениците бъдат спокойни, да четат деликатно изискването на всяка задача и да означават правилния върху самостоятелната бланка за отговори. На въпросите с избираем отговор в кръгчето със съответната писмен знак вписва знака Х, а отговорите на въпросите със свободен отговор написа на плануваното за това място.

https://dariknews.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР